De Bevalling
Elke bevalling is anders en uniek, elke vrouw ervaart het op haar eigen manier. De meeste bevallingen verlopen wel volgens dezelfde stappen. Het is normaal om tussen de 37 en 42 weken te bevallen. De meeste bevallingen beginnen met weeën. Deze kunnen aan het begin nog kort van duur zijn en worden in de loop van de bevalling steeds sterker en gaan langer duren. Het kan ook zijn dat de bevalling begint met gebroken vliezen, mocht dit zo zijn is het wachten op weeën zolang het vruchtwater helder is, de meeste vrouwen krijgen binnen 24 uur weeën. Op de website van deverloskundige.nl kun je uitgebreide en betrouwbare informatie vinden over het verloop van de bevalling. Daarnaast adviseren we je ook om naar onze voorlichtingsbijeenkomst te komen over de bevalling.
Thuis of in het ziekenhuis?
Als je een ongecompliceerde zwangerschap hebt gehad kun je kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Voor de ene vrouw is dit thuis, voor de ander in het ziekenhuis. De plaats van de bevalling kan tijdens de bevalling nog veranderen, het is belangrijk dat je hierin naar je eigen gevoel luistert.
Uit onderzoek is gebleken dat thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis. Het is vooral belangrijk dat je bevalt op de plek waar jij je het meest veilig voelt zodat je goed kan ontspannen. Zolang de bevalling verloopt zonder complicaties is het veilig om thuis te bevallen. Als er complicaties ontstaan zullen we in overleg met jullie besluiten om alsnog naar het ziekenhuis te gaan. Dit kan vaak met eigen vervoer, in minder dan 5% van de gevallen is het nodig om met de ambulance naar het ziekenhuis te gaan. Verloskundigen in Nederland zijn getraind in het tijdig signaleren van spoedsituaties en thuis een eerste behandeling in te zetten. Wij nemen hiervoor ook alle benodigde materialen mee tijdens een thuisbevalling. Wij zijn aangesloten bij het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Leiden en werken voornamelijk samen met het LUMC maar we hebben ook korte lijnen met het Alrijne in Leiderdorp.
Voordelen van thuis bevallen zijn:
- Je hebt meer kans op een natuurlijke bevalling zonder medisch ingrijpen
- Meer kans dat je zelf de regie behoudt tijdens je bevalling
- Je hoeft niet in de auto met weeën en kan na de bevalling gelijk je eigen bed in
- Je kan in je eigen vertrouwde omgeving bevallen
- Minder kans op infecties (ziekenhuisbacteriën)
- Er zijn geen extra kosten aan verbonden
Voordelen van poliklinisch bevallen zijn:
- Het kan een veilig gevoel geven dat alles bij de hand is
- Pijnstilling is aanwezig indien gewenst
- Je hoeft jezelf niet meer te verplaatsen als er een medische indicatie ontstaat
Bevallingshoudingen
Bevallen kan in allerlei verschillende houdingen. Zowel het opvangen van de weeën, als het persen kan op verschillende manieren. Verschillende houdingen toepassen tijdens de ontsluitingsfase en persen in een andere houding dan liggend op je rug in bed heeft veel verschillende voordelen:
- De duur van de bevalling (zowel ontsluiting als persen) is korter
- Er is een betere doorbloeding waardoor conditie van de baby ook beter blijft
- Vrouwen ervaren minder pijn terwijl er wel sterkere en effectievere weeën zijn
- Vrouwen vinden het makkelijker om te persen
- Je hebt een kleinere kans op interventies (zoals een knip of kunstverlossing)
- Als vrouwen zelf gekozen hebben voor de baringshouding geeft het een gevoel van controle en kijken zij beter op hun bevalling terug
Gezien bovenstaande voordelen kunnen we onze zwangeren alleen maar motiveren om in andere houdingen te bevallen dan in de rugligging. Wij hebben bij een thuisbevalling altijd een baarkruk bij ons en in het ziekenhuis is er ook altijd een baarkruk aanwezig zijn mocht je hier behoefte aan hebben.
Hier lees je meer over de verschillende mogelijkheden van baringshoudingen en kun je ook voorbeelden vinden. Bij ons in de praktijk is het ook mogelijk om in bad te bevallen en een bevalbad te huren.
Omgaan met weeën
Er zijn verschillende manieren en technieken om weeën op te vangen. Je kan deze bijvoorbeeld aanleren bij een zwangerschapscursus. Veel vrouwen vangen de weeën zelf al op een natuurlijke manier op. Enkele tips: zoek afleiding en probeer zoveel mogelijk (tussen de weeën door) te ontspannen. Zorg voor warmte in huis (kachel aan, warme sokken, douche of bad) en zorg ervoor dat je regelmatig gaat plassen. Sommige vrouwen concentreren zich op 1 bepaalde zin tijdens de bevalling ('deze wee komt nooit meer terug'), en anderen focussen bijvoorbeeld op een bepaald punt in de kamer. Het is belangrijk dat je een manier vindt die goed voelt voor jou tijdens je bevalling.
Wij zijn in de praktijk in het bezit van een TENS apparaat, deze kan soms ook pijnverlichting bieden tijdens de weeën.
Het kan zijn dat je tijdens de bevalling behoefte hebt aan pijnbestrijding. In onderstaand filmpje krijg je uitleg over de verschillende vormen van pijnbestrijding. Als je pijnbestrijding wenst zal de bevalling plaats moeten vinden in het ziekenhuis, in de meeste gevallen wordt je dan overgedragen naar de gynaecoloog. Bekijk ook eens onderstaand filmpje over de verschillende pijnbestrijding mogelijkheden. Ook is er een regionaal voorlichtingsfilmpje voor meer informatie rondom pijn en pijnbeleving.